ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας, με απόφαση Κασσελάκη - Σύμφωνα με πληροφορίες, την θέση Παπανώτα καλύπτει, ο Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος, διδάκτωρ Βιολογίας, μέλος του Σωματείου Ατόμων με Νευρομυϊκές παθήσεις, ζωγράφος, ποιητής και στιχουργός. ***** Στ. Κασσελάκης: Το μόνο θαύμα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σταθεί στα πόδια του και έχει αναστηθεί. ***** «Η Ε.Ε. συνδέει τις ευρωτουρκικές σχέσεις με το Κυπριακό» - Αντιδράσεις από την Άγκυρα. ***** Π. Μαρινάκης: Δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, θέλουμε συνέχιση διαλόγου με Τουρκία. ***** Ακριβεια: Όλα τα προϊόντα που μπήκαν στο «Καλάθι των Νονών» και στο «Καλάθι του Πάσχα».

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΣΟ ΠΙΟ ΚΑΘΑΡΗ ΕΞΟΔΟ ΓΙΝΕΤΑΙ

Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί αυστηρή παρακολούθηση όταν λήξει το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο, δήλωσε στους Financial Times ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιμένοντας πως οι ανησυχίες των Ευρωπαίων εταίρων είναι αβάσιμες καθώς η χώρα μπορεί να διαχειριστεί με ασφάλεια τα οικονομικά της. Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως το νέο σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης, το  οποίο θα παρουσιαστεί τον Απρίλιο, θα κατευνάσει τους φόβους σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει πίσω τις μη δημοφιλείς οικονομικές μεταρρυθμίσεις μόλις αρθούν οι περιορισμοί του προγράμματος διάσωσης. «Θέλουμε μια όσο το δυνατόν πιο «καθαρή έξοδο από το μνημόνιο», είπε ο κ. Τσακαλώτος στους Financial Times.

Μετά την ανάδυση από την ύφεση πέρυσι, η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό περίπου 2,5% φέτος και του χρόνου. Με την αντιπολίτευση να έχει προβάδισμα 10 μονάδων στις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ, η δημοφιλία του οποίου έχει πληγεί από τα χρόνια λιτότητας, θέλει να ανακτήσει τον έλεγχο της οικονομίας πριν τις εκλογές που αναμένονται του χρόνου. Ωστόσο, αξιωματούχοι σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον ανησυχούν πως η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται «δίχτυ ασφαλείας», υπό την μορφή προληπτικής γραμμής πίστωσης, προκειμένου να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών. «Χρειάζονται την προληπτική γραμμή πίστωσης για να συνεχίσουν την ανάκαμψη και να έχουν μια αξιοπρεπή ευκαιρία να παραμείνουν στις αγορές», σχολίασε τραπεζίτης από το Λονδίνο. Η Ελλάδα θα χρειάζονταν να υποβάλει αίτημα για μια τέτοια γραμμή, που επίσης θα απαιτούσε επιπλέον επιτήρηση, όμως ο κ. Τσακαλώτος απορρίπτει την ιδέα.

Δηλώνει πως δεν υπάρχει ιδιαίτερη διάθεση στην Ευρώπη για να προσφερθεί στην Ελλάδα επιπλέον γραμμή πίστωσης, ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης τον Ιούνιο πως η Ελλάδα θα πρέπει να ''χτίσει'' ένα κεφαλαιακό «μαξιλάρι» περίπου 18 δισ. ευρώ προκειμένου να ανταποκριθεί στις αποπληρωμές χρέους που έχει να κάνει τους επόμενους 18 μήνες. Αυτό το «μαξιλάρι» θα δημιουργηθεί από τις τελικές δόσεις των δανείων από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, καθώς και από δάνεια από τον ESM και από δανεισμό από τις κεφαλαιαγορές. «Δεν μπορείς να έχεις και ένα μαξιλάρι και μια προληπτική γραμμή πίστωσης, πόσα λεφτά θα βάλεις στην άκρη;», διερωτήθηκε ο κ. Τσακαλώτος.
Παραδέχεται ωστόσο πως θα μπορούσαν να υπάρξουν όροι (conditionality) σε ορισμένα μέτρα του πακέτου ελάφρυνσης χρέους που η Ελλάδα ελπίζει ότι θα οριστεί μέχρι τις αρχές Ιουνίου, ωστόσο σημειώνει πως οι όροι αυτοί δεν θα σχετίζονται με την οικονομική πολιτική.

Ο κ. Τσακαλώτος είναι αισιόδοξος ότι το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμά του, το πρώτο για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των μνημονίων, θα προλάβει τις ανησυχίες για το τι θα κάνουν οι Έλληνες όταν φύγουν από τις διασώσεις και αντιμετωπίζουν λιγότερη επιτήρηση. «Προσπαθούμε να είμαστε προδραστικοί», λέει. «Θα παρουσιάσουμε ένα νέο στρατηγικό πλάνο, φιλικό στην ανάπτυξη και κοινωνικά ευαίσθητο ως τον Απρίλιο. Θα πάρουμε εμείς την ιδιοκτησία ενός τέτοιου προγράμματος». «Ξέρουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και πάρουμε κάποια κοινωνικά μέτρα για το σύνολο της κοινωνίας τα οποία θα κρατήσουν μακρυά την μεταρρυθμιστική κόπωση. Είχαμε κρίση για οκτώ χρόνια, τώρα οι άνθρωποι πρέπει να δουν ότι μοιράζονται οι καρποί της ανάκαμψης».

Ο κ. Τσακαλώτος, οικονομολόγος με σπουδές στην Οξφόρδη ανέλαβε υπουργός οικονομικών μετά τον «ανορθόδοξο» Γιάνη Βαρουφάκη, αφότου η Ελλάδα βρέθηκε σχεδόν έξω από το ευρώ το 2015, θα είναι πρώτος υπουργός οικονομικών που θα επιτυχημένα θα επιβλέψει την έξοδο από πρόγραμμα διάσωσης από την αρχή έως το τέλος. Μετά από ένα δύσκολο ξεκίνημα, κυρίως εξαιτίας της αντίδρασης από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις ιδιωτικοποιήσεις, τις μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις και τους πλειστηριασμούς, οι μεταρρυθμίσεις άρχισαν να επιταχύνουν το 2017. Οι Έλληνες αντιμετωπίζουν ένα τελευταίο γύρω μέτρων λιτότητας μετά την επίσημη λήξη του προγράμματος. Η Αθήνα έχει ήδη συμφωνήσει με τους εταίρους να εφαρμόσει ένα ακόμα γύρο μειώσεων στις συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου την επόμενη διετία. Όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος, μετά το τέλος του προγράμματος, θα παραμείνει υπό τη μετά πρόγραμμα επιτήρηση, συνδεδεμένη με μεταρρυθμίσεις που δεν ολοκληρώθηκαν στο υφιστάμενο πρόγραμμα. Δεν θα επιβληθούν όμως νέοι όροι, λέει ο Τσακαλώτος«Υπάρχει η αίσθηση ότι η ευρωπαϊκή οικονομία πάει καλά και είναι ώρα για την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και για την κυβέρνηση, τις εταιρείες, τα συνδικάτα, την κοινωνία να είναι υπεύθυνοι για τη μοίρα τους. Νομίζω ότι οι περισσότεροι θέλουν η Ελλάδα να γίνει φυσιολογική», λέει.

Ευ. Τσακαλώτος: Έτοιμη να σταθεί στα πόδια της η Ελλάδα

Την άποψη ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να σταθεί στα πόδια της, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα πρέπει να βγει από το πρόγραμμα στήριξης το ερχόμενο καλοκαίρι. «Η Ελλάδα θα βγει το προσεχές καλοκαίρι από το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης που της επιτρέπει εδώ και οκτώ χρόνια τη χρηματοδότηση του χρέους της σε αντάλλαγμα για τη δημοσιονομική εξυγίανση και των σκληρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», τόνισε επίσης ο Έλληνας υπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Les Echos.

Επιπλέον, ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε σίγουρος για αυτό το κρίσιμο στάδιο και υπολογίζει επίσης σε ταχεία αναδιάρθρωση του χρέους έτσι ώστε η χώρα να μπει σταδιακά σε κανονικότητα. Δίνει επίσης τη μαρτυρία του σχετικά με την εμπειρία του στo πλαίσιο του Eurοgroup και διαβεβαιώνει ότι δεν μετανιώνει για την επιλογή της χώρας του να παραμείνει στο ευρώ και να αποδεχθεί τους όρους του προγράμματος.

Ερωτηθείς για το πώς βλέπει το ορόσημο της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια ο υπουργός Οικονομικών απαντά ότι «ελπίζει αυτή η διαδικασία εξόδου να είναι όσο το δυνατό παρόμοια με αυτή που γνώρισαν η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος. Κάποια στιγμή, πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη προς την ελληνική κυβέρνηση και τους ελληνικούς θεσμούς, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και να πιστέψουμε στην ικανότητα της Ελλάδας να σταθεί στα πόδια της».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο της λήψης προληπτικής πιστωτικής γραμμής ο κ. Τσκαλώτος δήλωσε ότι σύμφωνα με την απόφασή του «το Eurogroup είναι έτοιμο να παράσχει κεφάλαια για να συστήσουμε ένα προστατευτικό αποθεματικό», το οποίο, όπως είπε θα είναι μια εναλλακτική στην προληπτική πιστωτική γραμμή. «Δεν έχει κανένα νόημα να υπάρξουν πολλαπλές ασπίδες προστασίας. Η ακριβής σύσταση αυτού του αποθεματικού θα προσδιοριστεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο, αλλά αναμένεται να ανέλθει συνολικά μεταξύ των 15 και 18 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί τόσο από το υπόλοιπο του δανείου των 86 δισ. ευρώ, το οποίο κάθε άλλο παρά έχει εξαντληθεί, όσο και από τις εκδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Αυτά τα χρήματα θα επιτρέψουν την κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης της χώρας σε περίπτωση αυστηρότερων όρων χρηματοδότησης από τις αγορές», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να παρουσιάσει τα επιχειρήματα του όσον αφορά την προσέλκυση επενδυτών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι η εμπιστοσύνη έχει ήδη αποκατασταθεί. «Πραγματοποιήσαμε τρεις εξόδους στις αγορές από τον περασμένο Ιούλιο, συμπεριλαμβανομένης μιας μαζικής ανταλλαγής ομολόγων πριν από τα Χριστούγεννα και πήγαμε πολύ καλά. Το μήνυμά μου είναι ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της τρία χρόνια οικονομικής ανάπτυξης. Έχει επίσης, μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για να καταστήσει την ανάπτυξη αυτή βιώσιμη. Θα παρουσιάσουμε μέχρι τον Απρίλιο, ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων φιλικό προς την ανάπτυξη, με κοινωνική ευαισθησία. Θα μπορούσε να σημαίνει μία αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως έκαναν οι Πορτογάλοι, όμως εξετάζουμε και άλλες ιδέες. Έτσι, οι επενδυτές θα ξέρουν πού βαδίζουμε».
Όσον αφορά τον προϋπολογισμό και τα περιθώρια κοινωνικών ελιγμών, υπογραμμίστηκε ότι υπάρχει αρκετό περιθώριο διότι έχουν ξεπεραστεί κατά πολύ, όπως είπε, οι στόχοι που έχουν τεθεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το χρέος αναφέρει πως στο Eurogroup του Ιουνίου του 2017, οι υπουργοί ανέφεραν ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα έχει επέκταση των ωριμάνσεων μεταξύ μηδέν και δεκαπέντε ετών και είναι σαφές σήμερα ότι θα είναι απαραίτητο. «Βασιζόμαστε επίσης στην εφαρμογή της γαλλικής πρότασης για τη σύνδεση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας. Συνεπώς, πιστεύω ότι, συνολικά, θα περάσουμε από την κατάσταση μίας «υπερβολικά» υπερχρεωμένης ευρωπαϊκής χώρας σε εκείνη μίας χώρας που είναι «κανονικά» υπερχρεωμένη. Θα μοιάζουμε περισσότερο με την Ιταλία, την Πορτογαλία ή την Ισπανία».

Για το ΔΝΤ αναφέρει ότι εξακολουθεί να αποτελεί μέρος του προγράμματος. «Αποδέχθηκε την αρχή μιας προσωρινής σύμβασης δανείου, αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί, εν αναμονή της επαρκούς διευθέτησης του χρέους. Ωστόσο, δεν θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα επειδή έχει μεγαλύτερο κόστος από τον ESM».

Από το Eurogroup της Δευτέρας ο κ. Τσακαλώτος αναμένει να επαληθευθεί η πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων. «Απομένουν δύο ζητήματα κυρίως τεχνικής φύσης. Θα μιλήσουμε κυρίως για το μέλλον, το πρόγραμμα επιτήρησης μετά την έξοδό μας και για το χρέος. Όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να διευθετηθούν το αργότερο τον Ιούνιο, ώστε όλα τα κομμάτια του παζλ να είναι στη θέση τους τη στιγμή της εξόδου από το πρόγραμμα».
The Financial Times/ΑΜΠΕ 

«The New Daily Mail» 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ